Woord vooraf ] [ Inleiding ] De C-130 algemeen ] De fysieke principes van het vliegen ] De navigatie ] De cargo en dropsystemen ] De motor: Allison T56-A15 ] De aanvullende vermogen eenheid ] De grondbehandeling en het onderhoud ] Bijlagen ] Foto's ] Bibliografie ]

 

Inleiding

In 1971 besluit de luchtmachtstaf de Fairchild C-119 vloot te vervangen door de Lockheed C-130H. Op dat ogenblik was dit type reeds in 26 verschillende landen in dienst met een totaal van meer dan 1200 toestellen. Het prototype vloog voor het eerst in 1954. Op 25 juli 1972 landde de eerste Hercules geschilderd in de Belgische kleuren te Melsbroek. Het toestel droeg het serienummer CH-01. Het blauw Sioux-kenteken van het 20ste Smaldeel preek op de linkerzijde van de romp vlak voor de cockpitdeur.

De grote troeven van de C-130 zijn de grote laadcapaciteit, de mogelijkheid om op goed voorbereide landingsstrips te opereren, een verbeterd navigatiesysteem en de STOL karakteristieken (Short Take Off and Landing). Bovendien laat het vernuftig laadsysteem toe zes paletten van het "Brooks en Perkins" type met twintig ton in zeer korte tijd te laden.

De mogelijkheden van het toestel worden best geïllustreerd door een vergelijking te maken met zijn voorganger: wanneer een jachtsmaldeel zich voor een schietoefening naar Corsica ontplooit, kan de logistieke steun verleend worden door vijf C-130's in een tijdspanne van 9 uur, waar voorheen tien C-119's de klus klaarden in 20 uur, met een verplichte technische stop te Istres (Marseille) en een overnachting in Solenzara.

De laadmogelijkheden met voertuigen charmeerden de Landmacht: vier jeeps met aanhangwagens of twee CVRT-pantservoertuigen of een 3,5 ton vrachtwagen met een jeep en aanhangwagen vinden hun plaats in het laadruim. De evacuatiemogelijkheden zijn al even indrukwekkend: 64 parachutisten kunnen in iets meer dan een halve minuut het toestel verlaten. Hoewel de C-130 in onze Luchtmacht hoofdzakelijk gebruikt wordt voor troepentransport en logistieke steun, biedt het toestel een zee van andere mogelijkheden. De C-130 kan dienst doen als vliegend hospitaal, communicatiecentrum, meteorologisch waarnemingsstation, tanker, verkenningsvliegtuig over zee en te land, sanitaire evacuatie voor 74 gekwetsten, ...

De talrijke mogelijkheden laten duidelijk blijken dat de C-130 een goede keuze was.

Ook voor ons is dit een goeie keuze. We zijn beiden erg geïnteresseerd in de luchtvaart. Het is de bedoeling een algemeen beeld te geven over de C-130H en zijn gebruik. Een korte bespreking wordt gegeven van het vliegen zelf, de aërodynamica, de instrumenten, de meteorologie, de dropsystemen, de motoren en onderhoud. Het is echter niet mogelijk om alles te gaan bespreken, daarom worden de pneumatische, de hydraulische en de elektrische systemen enkel algemeen behandeld.

 

Teken mijn gastenboek Bekijk mijn gastenboek

Laaste wijziging donderdag 06 april 2000
Auteurs: Lander Deleersnyder en Andreas Lemarcq
Webarchitect: Andreas Lemarcq